2024/11/24     כ"ג חשון התשפ"ה

פרשת מטות תשפ"ב, פלטיניום, יקב ברקן.

פרשת מטות תשפ"ב, פלטיניום 2018, יקב ברקן

פרשת מטות היא עשירה בנושאים מגוונים, ומשום מה שום דבר לא התחבר לי אל היין, עד שנזכרתי שהשבוע אנחנו כבר בתוך שלושת השבועות, אמנם נכון שזה עדיין לא תשעת הימים, אבל גם בשלושת השבועות אנו נדרשים להתחיל באיפוק מוגבר, וזה אומר שאת היין יש לגנוז רק לסעודות מצוה וכדומה, אם אין יין על השלחן, אז גם בפרשת השבוע קשה יהיה למצוא אותו, אבל אם בכל אופן היין נמצא באופק, גם באופק הפרשה מצאנו אותו.

הפתיחה של הפרשה מדברת על נדרים. ישנם אין - ספור דברים שאפשר לנדור, האחד יעשה נדר לנסוע לירושלים, השני ינדור לסיים ש"ס. אבל כשמדברים על 'נדרי איסור', כלומר: מישהו שאוסר על עצמו דבר מה, אין הרבה דברים הגיוניים שמותר לעשותם ובכל אופן מישהו מחליט שלא לעשות כן. כמובן שהבלים הזויים אפשר להציע מיליון, האחד ינדור לא להשתמש במברג, השני לא יאכל תפוחי אדמה. אבל נדר פופולרי, הוא לא לשתות יין. הנזיר הוא קדוש כי הזיר עצמו מיין, אחרי שראה להיכן הוביל היין את החברים שלו. מסכת 'נדרים' היא קצת מקבילה למסכת 'נזיר', אלא שעל הנזיר התורה מיקדה את ההוראות, ואילו הנודר קובע לעצמו את הכללים ואת זמן האיסור שלהם. לכן מסכת 'נזיר' נכתבה בלשון יחיד, כי חוקי הנזיר הם אחידים, ואילו מסכת 'נדרים' היא בלשון רבים, כי כל אחד והנדרים שלו.

באופן עקרוני לא נכון לנדור, ובכל זאת מי שמבקש לעודד ולזרז את עצמו בדבר שקצת קשה לו, אם יעגן קבלה בנדר חזק, יהיה זה 'נדר זירוז', ועל דוגמא כזו אמר דוד המלך: "נִשְׁבַּעְתִּי וָאֲקַיֵּמָה לִשְׁמֹר מִשְׁפְּטֵי צִדְקֶךָ" (תהילים קיט/קו).

גבאי בבית כנסת צריך היה להכריז את זמן המולד, והוא אמר: "המולד יהיה 'בלי נדר' מחר בבוקר  בשעה עשר". אחד המתפללים שאלו: "מה זה בלי נדר"? התנצל הגבאי: "כיצד אני יכול להבטיח"?  זו כמובן בדיחה, אבל מי שאפשר לבנות על ההכרזות שלו, כמו שאנו בונים על מערכת חוקי הטבע, הוא פטור מלנדור, הוא יכול לקיים את כל ההחלטות הטובות שלו, מבלי לעגן אותם בנדרים ושבועות.

מישהו אמר: "אני מקיים את הציפיה לגאולה, בקניית ארגז יין, שאותו אני מייעד לבית המקדש, ואם חלילה לא יבוא המשיח, זה יהיה לחג הסוכות". לא ברור שזה האופן הנכון לצפות לגאולה, אולי עדיף ללמוד הלכות בית המקדש. אך בכל אופן צריך לעדכן כזו ציפייה, שעל היין יאמר בפה מלא 'בלי נדר', כדי שזה לא יריח קצת כמו הקדש.

לשבת שעברה פתחתי יין בשם 'פלטיניום' של "יקב ברקן".

יין שנראה יוקרתי בכלי מפואר, בקבוק ששוקל יותר מקילו ותווית ממתכת, אבל הוא רק נראה יוקרתי ומרשים עלותו כ-60/70₪.

היין עשוי מענבי קברנה סוביניון שגדלו בגליל העליון והתיישנו בחביות עץ אלון צרפתי כ 18 חודשים.

ליין יש צבע אדום טיפה סגול, ריחות של פירות אדומים טריים, מעט מתיקות, חומצה גבוהה ס"ה יין ששוה את מחירו.

אלכוהול: 14% כשרות: בד"צ בית יוסף, חוג חת"ס פ"ת.

לחיים ושבת שלום

שרגא – אתר היין הכשר

לעמוד היקב