2024/11/23     כ"ב חשון התשפ"ה

פרשת חיי שרה תשפ"א, מצודת תפן, יקב כישור.

tefen16פרשת חיי שרה תשפ"א, מצודת תפן 2016, יקב כישור

השבוע מופיעה הפרשה: "ואברהם זקן בא בימים, וה' ברך את אברהם בכל" (בראשית כד/א). נוהגים לקרוא פרשה זו לחתן, ויש קהילות שאפילו מוציאים ספר תורה לכבוד זה, גם כשזו לא פרשת חיי שרה. מיד בפסוק הבא אומר אברהם לעבדו 'זקן ביתו', להביא שידוך ליצחק. ההפטרה היא "והמלך דוד זקן" (מ"א א/א). פרשה קטנה יחסית ושלשה זקנים מופיעים בה, בסוף הפרשה כתוב שאליעזר התחיל את הדין ודברים עם בתואל, והמשיך עם לבן בנו, כי עוד באותו היום בתואל מת (רש"י על בראשית כד/נה). אם לבן המשיך את הדיונים, זאת אומרת שהוא לא היה ילד, ממילא גם אבא שלו היה זקן, זה די מסתדר, כי הוא היה הבן של כשד, הבן של נחור אחי אברהם [היה גם 'נחור' אחד בדור מוקדם יותר], ואברהם הרי היה אז בן מאה וחמישים.

בגלל ריבוי הזקנים נזכרתי במאמר חז"ל: "יין ישן שדעת זקנים נוחה הימנו" (מגילה טז/ב). ניסיתי לחשוב מה זה 'יין ישן' על פי המקורות, ומדוע הוא מתאים דווקא לזקנים. בסעודה של אחשוורוש קיבל כל אורח יין מבוגר ממנו לפחות בשנה. זאת אומרת שהיו לו גם יינות בני שמונים שנים ויותר (מגילה יב/א), כיום לא מומלץ לשמור יין יותר מעשר\עשרים שנים, תלוי איזה יין, ותלוי בתנאי האיכסון, אבל וודאי לא כל כך הרבה זמן.

ביין ישן, הטאנינים נרגעים והחוזק שלו פג, היין נהיה יותר בהיר. אולי לא יוצאים מים נקיים מיין אדום, אבל היין הופך להיות יותר קלוש, אם הסגירה היא טובה, לא אמור כוהל לברוח, זאת אומרת שהזקנים אוהבים יין לא כבד, אלא אם כן הוא מתחיל להחמיץ, אז הם אוהבים משהו אחר.

תכלס', אם הזקנים אוהבים כזה טעם, אז אחר שייקחו ממנו כוס, הם ייקחו עוד חצי כוס, וכאן טמון ההבדל בין צעיר לזקן. הצעיר ייקח עוד שלוש או חמש כוסות, וזה כבר לא עושה כל כך טוב. במשנה נאמר שיין של צהרים אינו טוב (אבות ג/י), כי בשעה זו האדם  בשיא כוחו, ואז היין לא מוסיף, אלא כבר גורם להגזמה (תוי"ט). כלומר: לצעיר לא כדאי ולא טוב להוסיף אנרגיה, זה ילהיב אותו לשבור מחסומים (יומא עה/א: 'כמישור'). אבל לזקנים לא רק שזה לא יזיק, אלא זה יועיל, כי הם כבר לא בגיל של חלומות וכיבוש. אכן נאמר: "אל למלכים שְׁתוֹ יין" (משלי לא/ד), כי מלך הוא כן בר כיבוש גם בגיל מבוגר, על כן הוא זקוק למחסומים חזקים יותר.

נשים יין משובח על שלחן השבת, נשתה ממנו באופן מבוקר ומתואם לגיל ולזמן, ובעזרת ה' נראה רק טובה וברכה.

יש לי אפילו הצעה, מה יכול להתאים לכזו ברכה. טעמתי השבוע בלנד בורדו מצויין שמיוצר ב'יקב כישור' שנמצא בכפר כישורית - כפר לאנשים בעלי מוגבלות שחלקם גם שותפים בעשייה בכרמים וביינות היקב.

היין נקרא "מצודת תפן" על שם המבצר הגדול שנמצא על רכס ההר ומשקיף על הכרם בו גדלים הענבים. 

הבלנד מורכב מקברנה סוביניון, קברנה פרנק, מרלו ופטי ורדו, כאשר כל זן מתבגר בחביות במשך 18 חודשים ורק אח"כ מאחדים את החלקים לשלם שגדול מסך כל חלקיו.

היין בצבע אדום כמעט שחור, יש בו ריחות של עץ ופירות שחורים, קצת מנטה, בטעם יש חמיצות טובה, הרבה תבלינים, מעט מאוד טאנינים וסיומת נעימה וארוכה.

כוהל: 14.5% מחיר: 140₪.

לחיים ושבת שלום

שרגא – אתר היין הכשר

לעמוד היקב