יקב צרעה, אור, גוורצטרמינר
המרגלים שנשלחו לתור הארץ, נכנסו אליה דרך יריחו, הלכו לכל אורכה והגיעו עד "לבוא חמת" שהיא בגבול סוריה, את אשכול הענבים הם הביאו מ'נחל אשכול', אשר ליד העיר חברון.
באזור זה יש גם ענבי מאכל גדולים, בשרניים, בעלי צבע סגול כהה, נוטה לשחור. המסורת מספרת שהאשכול היה הרבה יותר גדול ממה שאנו מכירים כיום, שכדי לסחוב אותו היו צריכים שמונה אנשים חסונים, אותו הם הביאו למדבר, כדי להראות לעם את גודל הפירות שגדלים בארץ, ואת העוצמה שלה.
חז"ל מספרים שמאשכול זה הם עשו יין. גם היום נוהגים אנשים פרטיים לעשות יין מענבי חברון. אבל עבור יינות משובחים, לוקחים כיום, אך ורק ענבי יין, שהם הרבה יותר קטנים, הרבה יותר מתוקים, יש בהם גרעינים והקליפה שלהם הרבה יותר עבה שמעניקה טעם וצבע ליין.
מתוך מה שידוע לנו כיום על יין שנעשה מענבי מאכל, אין אנו יכולים להסיק מאומה על היין שהיה להם שם. כמו שאין אנו מסוגלים לדמיין כיצד נראה השמן של נס חנוכה, כי נס דומה היה גם ביין הזה, שממנו הביאו את כל הנסכים של כל הקרבנות במשך ארבעים השנים שהם שהו במדבר.
רק עבור קרבן התמיד, הם היו זקוקים לאלף ליטר בשנה! ויש עוד הרבה מוספים ושאר קרבנות. יכולים אנו לתאר את גודל האשכול, ככל שנרצה, אבל לא יתכן שהוא היה גדול כמו מגדלי עזריאלי! אלא שבאותה תקופה ניסית, לא פלא שגם אל תוך היין הבסיסי השתחל וחדר עוד יין דרך נס.
השבוע טעמתי יין בשם "אור" של "יקב "צרעה" שעשוי מענבי גוורצטרמינר אשר יוצר בסגנון "יין קרח". הענבים מאוד ארומטיים ומתוקים ובגלל שיטת העשייה המיוחדת הוא גם בעל 9.5% אלכוהול וגם מתיקות טובה וחמיצות עדינה וככזה הוא נקרא יין קינוח שמשאיר טעם טוב בסוף האוכל. כשרות: רבנות מקומית , O.K. מחיר 120 ₪ 375 מ"ל.
לחיים
שבת שלום
שרגא