יקב צרעה, מיסטי הילס 2013
ישנו כלל: "גְּדוֹלָה לְגִימָה שֶׁמְּקָרֶבֶת אֶת הָרְחוֹקִים" (סנהדרין קג/ב), על ידי שמחת הלב במשתה היין, פג המתח וְנִתן ביתר קלות לרצות את הזולת, ולבקש את אהבתו.
זה אומר שכאשר מישהו מגיש כוס יין, צריך לקחת בחשבון מראש, אם להזדרז להצעה או להזהר ממנה.
תלוי מי האיש ומה הכוונות שלו.
בעסקים, יכול החכם להערים על תמים, ולהפיל אותו במשתה היין, כנאמר: "יְהִי שֻׁלְחָנָם לִפְנֵיהֶם לְפָח וְלִשְׁלוֹמִים לְמוֹקֵשׁ" (תהילים סט/כג), ואכן כך עשתה אסתר המלכה לאחשוורוש, כפי שאומרים חז"ל: "פחים טמנה לו" (מגילה טו/ב).
בפרשת השבוע מוצאים אנו הצעת יין נהדרת בין אוהבים; כאשר אברהם אבינו חזר ממלחמת ארבעת המלכים עטור ניצחון, נאמר: "וּמַלְכִּי צֶדֶק מֶלֶךְ שָׁלֵם הוֹצִיא לֶחֶם וָיָיִן, וְהוּא כֹהֵן לְאֵ-ל עֶלְיוֹן" (בראשית יד/יח).
[תרשו לי להציע בלי אחריות, איזה יין זה היה].
חז"ל אומרים שמלכי-צדק מלך העיר שלם, הוא שם בן נח.
בשבוע שעבר ראינו שנח נטע כרם ושתה יין. הוא הפריז קצת בכמות, והבן שלו למד לקח, מה עשה? לקח לאביו את החבית, ולמד להשתמש ביין באופן הראוי והנאות, והתורה זוכרת לו זאת לטובה.
המפגש ביניהם היה עשר דורות אחרי המבול, זאת אומרת שזה היה מהיינות הכבדים, שהתיישנו זמן רב בחבית. התיישנות כזו, בהנחה שהיין מתאים לזה, גורמת לסגור ולאטום את הטעמים והריחות של היין, וכשרוצים לשתות אותו צריך לפתוח אותו זמן רב לפני המזיגה, לכוס, או במקביל לחדרר אותו בדקנטר, דהיינו לתת לו לנשום, להתחמצן ולהתאוורר, ואם לא נעשה את זה הוא יהיה קשה לשתייה.
אחד היינות שהתיישן 18 חודשים בחבית, ועוד 12 חודשים בבקבוק, הוא 'מיסטי הילס' של יקב צרעה שמופק מענבי קברנה סוביניון (55%) וסירה (45%) מכרם שבאיזור שורש. לאחרונה המגזין המוביל בענייני יין WINE SPECTATOR נתן ליין זה את הדירוג הגבוה ביותר שזכה יין ישראלי אי פעם, 93 נקודות.
למעשה היין הזה אזל מהיקב, אבל בחנויות עדיין ניתן להשיג אותו 14.5% כוהל כ-200₪
לחיים
ושבת שלום
שרגא גבהרד