2024/11/27     כ"ו חשון התשפ"ה

פרשת וארא תשפ"ד, קסטלן, שטו צרפתי.

castellanפרשת וארא תשפ"ד, קסטלן, שטו צרפתי

בשבועות הללו יש לנו את יציאת מצרים בפרשת השבוע. חז"ל אומרים: "כל המרבה לספר ביציאת מצרים הרי זה משובח". אמנם זה נאמר על חג הפסח, ובפרט על ליל הסדר, ואכן זה מצוטט בהגדה של פסח. אבל במשך ארבעת השבועות שלנו עתה, אנו נמצאים ממש בתוך ההגדה של פסח. אם חז"ל מבטיחים שהמרבה לספר הרי הוא משובח, הבה ננתח את המילה 'משובח', ונגלה שעלינו להתחיל כבר מעכשיו.

דוד המלך אומר: 'דּוֹר לְדוֹר יְשַׁבַּח מַעֲשֶׂיךָ' (תהילים קמה/ד). המילה 'יְשַׁבַּח' היא דו - משמעית, גם לתת שבח וגם לעשות משובח ומשוכלל. השכלול גורם להוסיף דברי שבח, הוספת דברי שבח מעודדים לשכלל עוד, וכך ישנו מעגל קסמים כלפי מעלה, שהשבח משביח וההשבחה גורמת לְשַׁבֵּחַ.

לכן נכון להתחיל לספר ביציאת מצרים כבר מעכשיו, שהרי בכל עת ובכל שעה בכל ימות השנה יש לנו הרבה מצוות שהן זכר ליציאת מצרים. אם נרבה כיום לספר ביציאת מצרים, נראה מה אומרים המפרשים על החומש ושאר הדרשנים, בליל הסדר כשנגיע להגדה של פסח, כבר נהיה בעניינים, ונוכל להשביח את דברי השבח, וליישם הלכה למעשה את הנאמר: "כל המרבה לספר ביציאת מצרים, הרי זה משובח", כלומר: גם הוא עצמו משובח, וגם יוצאים לו סיפורים משובחים, עם פירושים מאירים, רעיונות מעניינים והמחשות מרגשות.

מכאן אל היין, איזו מוטיבציה יש ליינן להתאמץ לעשות יין משובח? תאמרו הרווח, לא כל כך בטוח, היין הזה נמכר אמנם במחיר גבוה יותר, אבל גם מושקע בו הרבה, כמובן שהיקב אינו מסבסד את הלקוחות, ממילא על מה שמושקע יותר, הוא דורש יותר, אבל בגלל התחרות בין היקבים, אי אפשר להפריז במחיר, כי יקב אחר שעושה יין ברמה זהה ימכור יותר בזול. זאת אומרת שעל יין יקר המחיר מקביל לעבודה, מה אם כן ממריץ את היקב לעשות זאת? אם יעשה יין עממי, במחיר עממי, וימכור יותר בקבוקים, מאזן הרווחים אמור להיות זהה. אבל ביין משובח, היקב והיינן מקבלים דברי שבח. השבח מעודד וממריץ להשביח עוד יותר, אבל השבח עושה עוד משהו חשוב, הוא נשמע לא רק באזני בעל היקב, אלא גם באזני חברים, וזה כבר פירסומת מוֹכֶרֶת. המון טלפונים אני מקבל, כשהפונה מספר לי: אני עכשיו בחתונה, בר - מצוה, שבע ברכות וכדומה, ויש על השלחן יין כזה וכזה, טעמתי אותו, הוא נהדר, יש לך אותו או דומה לו? אם השואל מתאר את הבקבוק, אני מבין, לפעמים אני מבקש ממנו לצלם את הבקבוק עם התווית, והלקוח ישמח שגם על שלחן השבת שלו יהיה היין ההוא שהוא בעצמו הרעיף עליו דברי שבח. הרי שהשבח משביח לא רק את האיכות, אלא זה משביח גם את כמות הלקוחות.

בפרשת השבוע יש 70% מהמכות שקיבלו מצרים, זה מצדיק לשחזר במעט את היינות המשובחים של ליל הסדר, לכבוד זה הנה הצעה מתאימה: בשבועות האחרונים הגיע לארץ יין צרפתי מבורדו בכשרות המהודרת של הרב רוטנברג מפריז, טעמתי את היין ונהניתי. לא תמיד צריך לקרוע את הכיס בשביל יינות טובים.

"לה גרנד קסטלן", 100% מרלו, צבע אדום סגלגל, יין נקי, חלק ואלגנטי, 13% אלכוהול. מחירו 75 ₪

לחיים ושבת שלום

שרגא – אתר היין הכשר

לעמוד היקב