2024/04/28     כ' ניסן התשפ"ד

פרשת כי תבוא תשפ"ג, פינו גרי, יקב טפרברג.

pinot grisפרשת כי תבוא תשפ"ג, פינו גרי, יקב טפרברג

התוכחה שבפרשתנו פותחת בדברי ברכה מעודדים עבור הליכה בדרך התורה, ובהמשך מופיעה תוכחה ארוכה וכואבת למי שמפנה עורף, אם נשים לב נגלה שהיין והכרמים מופיעים רק בצד השלילי.

בברכה אין הבטחה לכרמים ולשפע יין, ואילו בקללה ישנה אזהרה כפולה על מחסור ביין, פעם אחת כתוב: "כֶּרֶם תִּטַּע וְלֹא תְחַלְּלֶנּוּ" (דברים כח/ל). ופעם נוספת כתוב: "כְּרָמִים תִּטַּע וְעָבָדְתָּ וְיַיִן לֹא תִשְׁתֶּה" (דברים כח/לט). זה מפליא, הרי יין נמצא במחלקה של מוֹתָרוֹת, אפשר להסתדר בלעדיו, לכן מדגיש משה רבינו בפרשתנו שבמשך ארבעים השנים במדבר סיני, לא היה לנו יין (דברים כט/ה), והסתדרנו אם זה, מדוע אם כן מאיימת התורה שבגלות ובקשיים לא יהיה לנו יין, ואומרת זאת בנשימה אחת, עם האזהרה שלא יהיה לנו אוכל בסיסי. התשובה היא שבמדבר, כשהיה משכן, דגלים, מן, שליו, ענני כבוד, באר מרים, משה רבינו ברקע משרה אוירה נהדרת, במצב כל כך פנטסטי אפשר להיות שיכורים גם בלי יין, אבל בגלות, בצרות, בחושך, עתיד קודר, התקווה היא הדבר היחיד שיכול להפיח חיים. אפשר לרכוש אותה במפגשים, 'אִישׁ אֶת רֵעֵהוּ יַעְזֹרוּ, וּלְאָחִיו יֹאמַר חֲזָק" (ישעיהו מא/ו). אבל מדוע שלא יהיה דווקא יותר גרוע אחר כאלה מפגשים? אולי איש את רעהו יְיַאֵשׁ? הלא כששומעים עוד ועוד צרות, זה מגביר את המועקה. התשובה היא שתלוי איזה אופי נושא המפגש. על הקללה שהגולים יחיו 'בְּחֹסֶר כֹּל' (דברים כח/נז), אומרים חז"ל שהכוונה בלי נרות להאיר (נדרים מא/א). קבוצה או משפחה השרויה בצוותא בחושך, יושבים לבכות, בעוד שאם יש נר באמצע השלחן, ומצליחים לגרד כמה פרוסות לחם יבש, כבר אפשר לערוך שלחן של שבת, ולהתחיל לשזור תכניות נהדרות לעתיד. זאת אומרת שאם אין נר, זה 'חוסר כל', אמנם אם היה נר, זה עדיין לא 'יש הכל', אבל זו התחלה טובה. הבה נתאר לעצמינו כיצד תראה כזו קבוצה או משפחה מוכת רעב וקשיים, שיש להם בשלחן גם נר וגם יין. זו עדיין לא גאולה, אבל זה מְגָרֵשׁ כל צל יאוש, ומעניק מצב רוח  מתאים להתחזק בתקוה ואמונה. כשהמקרא ממליץ: "תְּנוּ שֵׁכָר לְאוֹבֵד וְיַיִן לְמָרֵי נָפֶשׁ. יִשְׁתֶּה וְיִשְׁכַּח רִישׁוֹ וַעֲמָלוֹ לֹא יִזְכָּר עוֹד" (משלי לא/ו-ז). זו אינה המלצה לטמון את הראש בחול, וגם לא לחיות כל הזמן על יין, היין הוא 'סטארטר', נועד לשבור את מעגל היאוש, להתעודד בימים טובים, ולהתחיל כבר מעכשיו לחפש את הדרכים אליהם, ולתכנן לחיות בהם נכון ויעיל.

עכשיו הזמן להתחיל להיפרד מהקיץ, בשבועות הקרובים לא צפוי שלג בהרים, לא, עדיין לא יהיה גשום וסוער, אבל כשהלילות מתחילים להיות קרירים, וגם ביום החום כבר לא כל כך כבד, אז נצטרך להתחיל לחשוב על יינות מתאימים, לעת עתה הבה ננצל את הזמן המתאים לשתות יין לבן קר, יש מבחר גדול ומשובח. יש גם יבש, וגם חצי יבש, גם יין ורוד נמצא במחלקה של 'יין יבש'. הנה הצעה ששתיתי שבוע שעבר.

'פינו גרי' אסנס יין לבן יבש, מ'יקב טפרברג' ענבי הפינו גרי הגיעו מכרם בעמק האלה שנמצא במורדות יהודה.

היין לא עבר תסיסה מאלולאקטית כדי לשמור על רעננותו ופריכותו. בסיום התסיסה, היין התיישן על שמריו בשיטת ה- "sur lie"  למשך כ-7 חודשים.

צבע היין קש בהיר עדין וצלול . ליין ריחות הדריות ומינרליות. היין בעל גוף קל עד בינוני, חמיצות רעננה וסיומת מהנה.

מחיר: 80 ₪ כשרות:רבנות מקומית, בד"צ העדה החרדית והרב מחפוד.

לחיים, שבת שלום ושנה טובה

שרגא – אתר היין הכשר

לעמוד היקב