2024/11/25     כ"ד חשון התשפ"ה

סירה או שיראז

למה כל הזמן אותו יין?


אם לא היו יינות אחרים, ניחא, אבל הנדיבות של הכרם, מציעה עוד זנים שאינם דומים לא בטעם ולא בצבע.
נתמקד הפעם בזן 'סירה' או 'שיראז', שני השמות הללו מתכוונים לאותו הענב שמציג נוכחות ברורה.
יש אנשים שסולדים ממנו ויש כאלו שממש אוהבים אותו. בזן זה כמעט שאין אמצע. לכן אין ברירה, אלא צריך לנסות פעם אחת, לטעום ולהחליט לאיזו קטגוריה אתה שייך.
למה יש יקבים שקוראים לו "סירה", ואחרים כותבים על התוית "שיראז"?
מדובר באותו זן כמעט, שניהם הינם תת -זן של אותו 'קלון', ולמעשה לא רואים ולא מרגישים שום הבדל ביניהם. לא בטעם ולא בצבע, שניהם מאד אדומים. מקור הזן הזה כנראה מסוריה או מהעיר שיראז בפרס, משם כנראה שמו. הוא עשיר בפנולים, ופנולים ידועים כבעלי השפעה על צבע היין וממילא צבע היין הוא אדום כהה.
ההבדל בין 'סירה' או 'שיראז', מתמקד במקום המוצא ואופן העשייה. באירופה ובעיקר בצרפת הוא נקרא "סירה" ובאוסטרליה ובשאר העולם הוא נקרא "שיראז".
ההבדל בשיטה היינית ביניהם. בסיגנון הסירה הצרפתי [עולם ישן] היין נינוח ויש בו רוגע, עם אחוזי אלכוהול נמוכים יחסית, והוא שהה בחבית מעט זמן. לעומתו השיראז האוסטראלי [עולם חדש] הוא הרבה יותר אגרסיבי ואלכוהולי, ומתיישן בחביות הרבה זמן, ולכן גם מקבל טעמים הרבה יותר חזקים של עץ ושל פירות מיובשים.
אל תשאלו שום יינן "מה יותר טעים", בנושא זה חייב כל אחד ואחד להיות היינן של עצמו. היינן המקצועי ביקב יצליח לְמַצּוֹת מהיין הזה את מקסימום הטעמים שלו, ואם אנחנו אוהבים את זה או לא, זה כבר לא באחריותו של היינן.
צפוי שיקב שקורא ליין שלו "סירה" יעשה את הסירה בצורה הצרפתית, ויקב שקורא ליין שלו "שיראז" יהיה קרוב יותר לסגנון האוסטרלי, ואכן בהרבה מאד יקבים התווית מראה על סוג הסירה\שיראז, אבל פגשתי כבר גם כמה שאינם נזהרים בכך.
למעשה הזן הזה התאקלם בארץ שלנו היטב, הוא גדל מצויין גם באיזורים חמים ונותן איכות פרי גבוהה ואפילו לא דורש הרבה מים, אידיאלי בשבילנו.
אם כולם היו יודעים שהם אוהבים את הזן הזה, הינו רואים הרבה יותר כרמים בשפלה, אבל לנטוע ולהשאיר את הענבים בלי קונה, אין טעם, לכן צריכים אנו לטעום פעם ולהחליט אם זה היין שלנו או לא.
העובדות בשטח הן שאם מניחים על השולחן שני בקבוקים, אחד "קברנה סוביניון" והשני "סירה", או אפילו שלושה בקבוקים, "קברנה", "מרלו" ו"סירה", הידים של רבים מבינינו נשלחות אוטומטית לקברנה, כי את זה אנו מכירים. כך נשאר הסירה לבד בסירה בלי 'סירת הצלה'.
איני יודע למה אני אוהב את הזן הזה, אולי בגלל העצמה, וקצת ריחות מעניינים, שהייננים קוראים להם 'מלוכלכים', בגלל שקשה לתפוס להיכן הם מובילים, אבל לדעתי זה לא שם יפה, תנסו ותראו ששום דבר לא מלוכלך שם.
מן הראוי להציג לפניכם רשימה של 11 יינות אלה מכל טווח המחירים.


יקבי כרמל, Private Collection, שיראז 2014
יין פשוט וטוב מוכן לשתיה , מאוזן פירותי, קליל ומעט מתובל, הטוב שבסידרת .p.c. יש בו 14.5% אלכוהול, 35 ש"ח.  

שיראז רקנאטי גליל עליון 2014
ריחות אופיניות לזן, סיגליות קצת פלפל שחור בסוף אפילו שוקולד. צבע סגול כמעט שחור. 60 ₪.

שיראז, דלתון D, 2014
הענבים מגיעים כולם מהרי הגליל והגולן צבע נהדר, טעמים בשלים ומעט מעושנים. נעים וטוב לשתיה 14.9% אלכוהול. כשנה בחביות. 59 ₪.

מוני, שיראז ריזרב 2012
צבע כהה ריחות אופיינים לזן ריח חמצמץ של סיגליות טעם שזיפים, בפה האלכוהול קצת מודגש. 13.5% אלכוהול. 80 ₪.

סירה רזרב טוליפ 2012
ריחות מתובלים קקאו ופירות בשלים חומצה טובה פה מלא, טאנינים עדינים וכמעט לא מורגשים. סיומת עדינה וארוכה. 18 חודשים בחבית. 15.5% אלכוהול. 98 ₪.


דרימיה שיראז 2013
השיראז הוא בעל צבע אדום כהה, ריחות אופייניים לזן, קצת מאובקים ומעושנים, גם הוא קיבל חבית שנה. יין מעולה. 14% אלכוהול. 105 ₪.syrah2014 2


עמק האלה סירה-פטיט סירה 2013
על אף ש'פטיט סירה' כנראה לא קשור לסירה, אבל בגלל שיש בו כמעט חצי סירה מתאים לכתוב עליו, ריח סיגליות האופייני לסירה צבע כהה כהה ופירותי מהבלנד עם הפטיט סירה, אבל מאוזן היטב ע"י הסירה, גוף מלא וטאנים טובים. 15% אלכוהול. 16 חודשים בחביות. 120 ₪.

טורא, שיראז, 2013
מכוון לסיגנון האוסטרלי עץ בשפע שנמוג לטובת פרי שחור ובשל יין מלא וצבע נהדר, התבגר 22 חודשים בחבית. 13% אלכוהול. 125 ₪.


שירז ברבדו 2013
ריח קצת ירוק, לא כל כך אופייני לזן. חבית מורגשת גם בריח וגם בטעם, גוף בינוני, קצת עשבי תיבול קצת מרירות ואפילו קצת מנטה, סיומת ארוכה ונפלאה. 14% אלכוהול. 130 ₪.


סירה פלם 2014
צבע נהדר ריח מצויין ונקי, מתאים מאוד לזן ולסיגנון הסירה הצרפתי עדין ומעולה. 12 חודשים בחבית. 14% אלכוהול. 130 ₪.


נטופה, דור, 2013
היין סגור וצריך לפתוח ולאוורר אותו לפני השתיה, אחרי שהוא נפתח, ריחות מורכבים של פירות בשלים וקצת מעושנים קצת טאני, אבל חומצה טובה ומאוזנת. לדעתי יכול להתיישן עוד. 15 חודשים בחביות. 13.5% אלכוהול. מגיע בתוך תיבת עץ מהודרת. 180 ₪.

הערה לסיום, אל תנסו להילחם ולהתרגל אם אינם אוהבים את זה, לא בגלל שאי אפשר להתרגל, אפשר להתרגל לכל דבר, אלא בגלל שעל יין נאמר: "יַיִן יְשַׂמַּח לְבַב אֱנוֹשׁ" (תהילים קד/טו), ואת התרגילים של "שבירת המידות" נעשה על דברים יותר עקרוניים.

שנה טובה ולחיים