2024/04/19     י"א ניסן התשפ"ד

פרשת ויצא תשע"ח, יקב רמת הגולן, אל רום.

yarden CS el romפרשת ויצא תשע"ח, יקב רמת הגולן, קברנה סוביניון כרם אל רום 2014

הנדסה גנטית

הרבה משתלות ומרכזי חקלאות, ממוקדים בשיבוח זנים של פרי וירק, וכמובן שהגפן נמצאת  בקידמת הרשימה, מפני שענף זה מפרנס הרבה יותר אנשים, ממה שמפרנס גידול אפרסמונים או קישואים.

ישנם המקימים קול זעקה על 'התערבות בטבע' והאיסור לערוך שינויים, לכן מצאתי לנכון להסביר בקצרה כיצד זה עובד באופן הפשוט.

יש שדה של צבעונים, הדבורה מטיילת מפרח לפרח למוץ צוף, ובדרך-אגב משאירה שם את האבקנים שהיא צברה. אם היא ביקרה בצבעוני שחור, ואחר כך בצבעוני צהוב, לבן או אדום, ישנם את מירב הסיכויים שמגרעיניהם, יצמחו פרחים שחורים.

כאשר רוצים פקעות של צבעוני שחור, אי אפשר להמתין לטובתם של הדבורים, אלא מפזרים לבד אבקנים של צבעוני שחור, בדור הבא יהיו שלושים אחוז צבעונים שחורים. רק אותם שותלים בערוגות נפרדות, ומפזרים עליהם אבקנים של צבעוני שחור. זה כבר יביא תוצאה של 70% שחורים. כעבור שלושה או ארבעה דורות, אפשר לארוז פקעות, ולכתוב עליהן: "צבעוני שחור".

זוהי השיטה הפשוטה של הנדסה גנטית, אשר ימיה כימי עולם. כבר במשנה מוזכר, שאנשי יריחו הרכיבו דקלים, מבארת הגמרא: "מנחי כופרא דיכרא לנוקבתא"  (פסחים נו/א), כלומר: הם לא הסכימו שתבוא לבקר דבורה, שלפני כן הייתה באיזשהו תמר דליל, על כן הם לקחו מכבדות [אשכולות] פרחי דקל בריא, וקשרו אותם בשולי פרדס התמרים, באותו צד שהרוח תישא את האבקה לעבר פרחי התמר.

כל אחד מבין שאם זה נקרא "להתערב בטבע", זו אינה התערבות בוטה, ולא רק שהיא אינה מזיקה, אלא מועילה, ועל זה נאמר: "דור לדור ישבח [ישכלל] מעשיך (תהילים קמה/ד).

עד כאן שיעור באגרונומיה שקשור בהחלט גם ליין, ומסתבר שהוא קשור גם לפרשת השבוע, כי את כל סוגי ההתערבות הללו, עושים תלמידיו של יעקב אבינו, שרצה כבשים עם כתם לבן ברגל, ופיצל לשם כך  בשיקתות המים כתמים לרוב. אחר כך הוא רצה מנומרים, ופיצל כאלה מקלות. מאז שהשיטה שלו הצליחה, מאמצים אותה כל אלה שמבקשים לשבח את התוצרת.

בגלל זה אמליץ השבוע דווקא על יין שנעשה מכרם 'משוכלל', כתוצאה של למידה.

השבוע היתה השקת קטלוג המשקאות 2018 של "היכל היין-שקד". ביניהם יש גם את 'יקב רמת הגולן'. באותה הזדמנות השיקו  גם את היין "ירדן קברנה סוביניון אל רום 2014". היינן ויקטור שונפלד הסביר את תהליך הלמידה של כרם "אל רום", איך בהתחלה לא ידעו מה לעשות עם הענבים שגדלו בו, לאט לאט כיוונו את הכרם לאיכויות גבוהות. לפני כעשור נאלצו לעקור אותו עקב וירוס שמסתובב בכרמים, ולטעת את כל הכרם שוב, בגפנים נקיים מהוירוס, ואת התוצאה הנפלאה טעמנו בכוסות.

לחיים

שבת שלום

שרגא

לעמוד היקב