2024/04/24     ט"ז ניסן התשפ"ד

פרשת ויקרא תשע"ז, יקב דלתון, מתתיה.

matatia2013יקב דלתון, מתתיה, 2013

במשך ארבעת השבועות האחרונים, קראנו בתורה חמש פרשיות העוסקות במלאכת המשכן, השבוע, פרשת ויקרא, אנו זוכים כבר להיכנס לתוכו וללמוד על הקרבנות. לכל קרבן התלוו נסכי יין, מלבד זאת, בחג הסוכות היו מנסכים גם מים.

כתוב במשנה: "ניסוך המים כיצד? שני ספלים של כסף היו שם... ומנוקבים כמין שני חוטמים דקים, אחד מעובה ואחד דק, כדי שיהו שניהם כלים בבת אחת" (סוכה מח/א).
מסבירה הגמרא: "חמרא סמיך, מיא קליש" =יין סמיך ומים דלילים. כדי ששני הכלים המלאים, אחד במים והשני ביין, יסיימו לשפוך את תכולתם בו זמנית, היו צריכים לעשות את פתח יציאת הנוזלים בקוטר שונה, וכך בכלי היין היה פתח יותר רחב.

לא כאן המקום והזמן ללמוד פרק בפיזיקה ובכימיה, אבל באופן הנראה לעינים, יודעים כולם, שלתוך דלי מלא אגוזים, עדיין אפשר לשפוך חצי דלי שומשום, וכשהוא שוב מלא עד הגדות, עדיין אפשר להוסיף עוד חצי דלי מים, כי השומשום נכנס בין הרווחים של האגוזים, והמים נכנסים בין הרווחים של השומשום.

חוק זה פועל גם בפרודות [מולקולות] שלא רואים בעין. הפרודות של הכהל קטנים מפרודות המים, לכן הם עוברים את המסננים, וחודרים אל המח.

לתוך בקבוק מים כמעט מלא, אפשר להכניס יותר מרבע בקבוק כהל נקי. אם זה לא יהיה בקבוק מים, אלא מיץ טבעי, הבקבוק יתחמם קצת, והמיץ יהפוך להיות הרבה יותר סמיך. במטבח הביתי רואים את התוצאה, ובשיעורי כימיה לומדים את הנוסחא.

כדי לראות תוצאה זו במיטבה, צריך לקנות ענבי יין, לסחוט מהם מיץ מתוק וסמיך, ואז לשפוך בבת-אחת כמות של 18% כהל נקי 96%, והתוצאה תהיה ברורה לחלוטין.

ביקב זה לא כל כך נראה, כי זה מתרחש בתהליך איטי, אבל לבסוף מתקבלת תוצרת יותר סמיכה, מאשר מיץ ענבים מסונן

נוסיף לכך את העובדה, שכיום הענבים לא מניבים מיץ כה סמיך, כמו שהיה בזמן בית-המקדש, שהיתה בארץ ישראל חקלאות מבורכת, כפי שאומרים חז"ל:"מיום שחרב בית-המקדש, ניטל טעם ושומן הפירות" (סוטה מח/א). בזמן בית-המקדש היו הפירות שומניים יותר, ממילא גם המיץ היוצא מהם היה סמיך ודיבשי.

אנו ודאי נרצה להמחיש במעט את יין הנסכים, על שלחן השבת שלנו, שהרי "שלחן דומה למזבח" (ברכות נה/א), לכן נצטרך להדר ביין משובח, עם גוף מלא, ואחוזי כהל גבוהים יחסית.

משום כך השבוע אספר על "מתתיה 2013" של יקב דלתון. יין שאמנם אינו שווה לכל כיס, אבל אנו לפחות נוכל לדעת על משהו משודרג.
לדעתי יין זה עונה על הגדרות שדברנו עליהם. יין עם גוף מלא, צבע שנדבק לדפנות הכוס וצובע אותם, ריחות מורכבים ומאוזנים, טעמים שוקולדיים ופירותיים, מעט חבית והכל מדוייק ונכון. 14.5% אלכוהול. המחיר: 450 ₪.
ממש כמו שאמרנו, לא שווה לכל כיס, אבל שווה לדעת שיש כאלה דברים.
לחיים
שבת שלום
שרגא

לעמוד היקב