2019/10/16     י"ז תשרי התש"פ

השקת יינות המערה 2015

במסיבת עיתונאים שהתקיימה במלון כרמים הושקו יינות יקב המערה משנת 2015 (היתר מכירה) המערה וגפנים בוגרות

המערה
יין אדום יבש

בלב אזור הספר הפסטוראלי שוכנת מערה עתיקה, אשר מקירותיה נשקפים סיפורי עבר מפוארים מהיסטוריית ארץ ישראל. כיום, אותה מערה משמשת כבית ליקב המערה, המשיק בימים אלו את הבציר ה-15 של היקב.

בציר

2015

רקע כללי:

בשלהי המאה ה-16, כחלק מפעולות הבנייה של השלטון העות’מאני בארץ, נחצבה בלב הרי הכרמל מערת ענק הבנויה בצורת קמרון )סדרת קשתות צמודות אחת לשנייה, היוצרות מבנה חצי-גלילי). אורכה של המערה מגיע לכ 80-מטר, גובהה מתנשא לכ 9-מטרים ורוחבה מגיע לכ 5-מטרים.

לאורך השנים שימש המבנה לאחסון מוצרי מזון ולקראת סוף המאה ה 19-הוסב ייעודו למרתף יינות וברנדי. תנאי הלחות והקירור האידיאלים במקום - חושך מוחלט, רמת לחות שאינה יורדת מתחת ל80%- וטמפרטורה קבועה של כ 18-מעלות - הפכו את המערה

למקרר יינות טבעי.

בשנים האחרונות, חוזר המבנה לייעוד המתאים לו יותר מכל: מרתף התיישנות והתבגרות ליין איכותי, התורם גם את שמו: "יקב המערה".

יקב "המערה" נוסד בשנת 2000 על-ידי הבעלים של יקבי בנימינה ששמו להם למטרה, לצד היקב המסחרי, להקים יקב בוטיק יוקרתי ואיכותי. להשגת יעד זה נבחרו כורמים מקצועיים וממון רב הושקע בציוד מהמעלה הראשונה.

המשימה של כל העוסקים במלאכה הייתה אחת: ייצור יין איכותי ללא פשרות.

הכרמים:

מקור ענבי הקברנה סוביניון והמרלו הוא כרמים בוגרים בגליל העליון ומקור ענבי הפטי ורדו הוא בכרם הממוקם ברמת הגולן. הכרמים בגליל גדלים על קרקע בזלתית מאווררת. בזכות גילם הם מניבים יבולים נמוכים באופן טבעי, אשר אינם עולים על רמה של 700 ק”ג לדונם. כל הנתונים הללו: גיל הגפנים, איזור הגידול ורמת היבול מאפשרים קבלת פרי מרוכז ובעל בשלות פנולית גבוהה.

תהליך יצור היין:

יין המערה בנוי מראשית דרכו כממסך בורדו קלאסי המורכב משני שליש קברנה סוביניון, קרוב לשליש מרלו ואחוזים בודדים של פטי ורדו.

הענבים המיועדים לייצור יין המערה וגדלים בכרמים מובחרים, נבצרו בשלהי קיץ 2015.

ענבי כל זן עברו השרייה קרה במשך 3 ימים לצורך מיצוי צבע, ארומות פרי וטעמים רבים ככל האפשר. לאחר מכן החלה תסיסה אלכוהולית שנמשכה 10 ימים בסיומה נותר היין עם הקליפות ל-48 שעות נוספות לצורך השלמת מיצוי הטעמים והתרכובות הפנוליות הנחוצות להתיישנות איכותית וארוכה. הקברנה סוביניון, המרלו והפטי ורדו התיישנו, כל זן בנפרד, במשך 24 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי תחת השגחתם של יינני היקב. בסיום ההתיישנות נבחנו היחסים בין הזנים לטובת הממסך הסופי, זאת במטרה להבטיח ממסך בסגנון בורדו - ממסך עשיר, מורכב ובעל יכולת התבגרות טובה גם בבקבוק. היין בוקבק ביולי 2018 ועבר תקופת התבגרות נוספת בבקבוק בת תשעה חודשים לפני צאתו לשוק. 

רשמי טעימה

ליין צבע בורדו כהה ואטום ובעל רבדי ארומה שונים. בתחילה, עוצמת הפרי ניכרת ומתאפיינת בריח פירות יער אדומים, טבק, זפת ואספלט. לאחר חידרור של שעה מתגלים ריחות פרי כהה נוספים כפטל שחור, קסיס ואוכמניות. ליין גוף בינוני וטעמו עשיר ומתובל. נוכחות הטאנינים מורגשת אך כבר בשלב זה אופיים קטיפתי ותחושת העפיצות בינונית. הסיומת ארוכה ומפתה.

איכות הענבים, תהליך הייצור המוקפד וההתיישנות הארוכה בתנאי המערה תרמו ליצירת יין מאוזן עם פוטנציאל יישון ארוך טווח שיסב הנאה מרובה בעת שתייתו כעת ובמהלך השנים הקרובות.

הרכב זנים:

57% קברנה סוביניון

33% מרלו

10% פטיט ורדו

13.5 %  כהל  

5

המערה גפנים בוגרות

יין אדום יבש

בלב אזור פסטוראלי למרגלות הכרמל שוכנת מערה עתיקה, אשר מקירותיה נשקפים סיפורי עבר מפוארים מהיסטוריית ארץ ישראל. כיום אותה מערה משמשת בית ליקב המערה.

בציר

2015

רקע כללי

בשלהי המאה ה 16 - כחלק מפעולות הבנייה של השלטון העות’מאני בארץ, על צלע הר חורשן נחצבה מערת ענק הבנויה בצורת קמרון. תנאי הלחות והקירור האידיאלים במקום (חושך מוחלט, רמת לחות שאינה יורדת מתחת ל 80% - וטמפרטורה קבועה של כ 18- מעלות(, הפכו את המערה למקרר יינות טבעי. משנת 2000 המבנה משמש ליעוד המתאים לו יותר מכל: מרתף התיישנות והתבגרות ליין איכותי ומכאן שמו:  “יקב המערה".

הכרמים

ענבי הקברנה סוביניון נבצרו בכרם אשר ניטע על קרקע בזלתית מאווררת בתחילת שנות השמונים בכרם בן זמרה. לאורך השנים, בזכות טיפול קפדני, תנאי אקלים מיטביים וגיל הגפנים, הכרם מניב יבולים נמוכים באופן טבעי, אשר נעים בממוצע בין 500 ל 700 ק"ג לדונם.
הקפדה על בציר במועד המדויק עוזרת להפיק ענבים בעלי בשלות מלאה ומאוזנת.
מכלול הגורמים האלה הניב כרם גפנים בוגרות, אשר ממנו הפקנו את פאר יצירת יקב המערה.

תהליך יצור היין

היין עשוי על טהרת ענבי קברנה סוביניון, אשר נבצרו בתחילת חודש אוקטובר 2015.
הענבים עברו השריה קרה במשך 48 שעות לצורך מיצוי צבע, ארומות פרי וטעמים רבים ועשירים ככל האפשר. בתום ההשריה הקרה החלה תסיסה אלכוהולית איטית שנמשכה כשמונה ימים ובסיומה נותר היין עם הקליפות למשך 48  נוספים לצורך השלמת מיצוי הטעמים.
לאחר סיום התסיסה המלו-לאקטית במיכל ושיקוע קל, היין הועבר לחביות חדשות מעץ אלון צרפתי והחל את תהליך ההתבגרות במערה, שנמשך למעלה משנתיים. היין הועבר למילוי בבקבוקים ביולי 2018 ולתקופת התבגרות נוספת בת שנה בבקבוק, לפני צאתו לשוק.

היין

בציר 2015 התאפיין בטמפרטורות קרות במיוחד ובהבשלה שהתאפיינה בבשלות מאופקת עם איזון מצוין בין הרעננות וריכוז טעמי הפרי הבשל. למרות השנה הקרה במיוחד, קיבלנו ענבים עשירים בצבע בעלי ריכוז ארומות וטעמים מחד, עם נוכחות של חומציות תומכת מאידך והתוצאה הניבה יינות עם מורכבות גבוהה. יין המערה גפנים בוגרות הינו נציג נאמן של בציר זה ועל כן מתאפיין במורכבות ובעושר ארומטי עם שילוב של רעננות וגוף מלא.
ליין טעם מורכב ומאוזן והוא בעל מבנה טאניני מלא ובשל וסיומת ארוכה ואלגנטית.
הנאה מושלמת מהיין תושג לאחר חדרורו בדקנטר כשעה לפני ההגשה. תנאי אחסון אופטימאליים של היין יאפשרו לו להתפתח בבקבוק ותוך מספר שנים יפגין מורכבות נוספת ועושר טעמים מרתק.

כוהל:13%

לעמוד היקב

234