2019/06/17     י"ד סיון התשע"ט

פרשת בהר תשע"ט, לגאסי, יקב טפרברג.

legacy pet13פרשת בהר תשע"ט, לגאסי 2013, יקב טפרברג

רש"י על הפרשה שלנו פותח: "כמו ששמיטה נאמרה עם כלליה, פרטיה ודקדוקיה בהר סיני [כפי שזה מפורט בפרשה], כך כל התורה ניתנה בפרוטרוט בהר סיני.

פשוט ויפה. האמנם? הרי פסוקים אחדים לפני כן, קראנו בסוף הפרשה שעברה, שאת המקלל הניחו במשמר 'כי לא פורש מה יעשה לו'. הנה לא הכל ניתן בהר סיני!

התשובה פשוטה. בהר סיני ניתנו חוקים וכללים ישרים, החריגות למיניהם הינם כאוס, חריגה אחת אינה דומה למה שמשוגע אחר ממציא במקום אחר, לא יתכן שולחן ערוך להוזים ולהזיות. שם צריך לבדוק כל בעיה בנפרד, ובעיקר להתמודד בחסימת פרצות היוצרות בעיות.

'ועדת חריגות' אינה דעת תורה, אלא פרגמטיה של התמודדות בין הרצוי למצוי. כדי שמשהו לא יצליח, לא צריך בן איש מצרי ואשה מצריה, אלא די שהאחד מהם יהיה חריג, והנושא כבר לא יכול להיות מאורגן בשלחן ערוך מסודר. כל חריגה יוצרת הפתעה שצריך להניחה במשמר כי לא פורש מה יעשה איתה.

קוראים יקרים דעו לכם שגם ביקב פוגשים התמודדויות דומות. כל זני היין למיניהם מתערבבים זה בזה, ומניבים תוצרת ראויה לשלחן מלכים, אבל כשלפתע מגיע חריג, לפעמים חבית שלא הייתה סגורה היטב, לפעמים היה זה בציר שהיו בו הרבה ענבי בוסר, גם קצת שמן מכונות כבר נשפך פעם לתוך מיכל גדול. כל הפתעה שלילית שלא תופסים בזמן, דורשת התייחסות  נפרדת, היא אינה יכולה להיכנס למסגרת של חוקים, אלא צריך למדוד, לבדוק, ולהתמודד עם האתגר שהיא מעמידה לפתחו של היקב. יינן מוצלח זה לא מי שמצליח לפתור בעיות, אלא מי שמצליח לחסום אותן עוד בטרם ירימו ראש. אבל יינן מוצלח צריך גם לדעת מה לעשות כשלפתע מגיע משהוא בלתי רצוי. הפתרון "לשפוך את היין", אינו כל כך פשוט, לפעמים זה יבול של שנה שלמה, שצוות בן כמה וכמה עובדים קיבל עליו משכורת שלוש שנים, ועכשיו הזמן לפדות את ההשקעה. לפעמים הפתרון הוא לערבב אותו עם עוד הרבה יין, ולמכור אותו כיין זול, כדי לכסות לפחות חלק מההשקעה. למה זה חשוב לנו לדעת? כי היינות היותר משובחים הם אלה שלא הפגישו אותנו עם צרה כלשהי. זה משהו שבבשר קוראים לו 'גלאט'.  לכן עליהם אוהב אני להמליץ.

לאחרונה טעמתי משהו 'גלאט, גלאט', פטי וורדו 2013 מהסדרה לגאסי של 'יקב טפרברג'.

יין מרוכז עם ריחות וטעמים עמוקים היין הגיע מכרם שיש בו יבול נמוך, מעלה זו, גורמת לענבים ריכוז גבוה יותר, היין היה בחביות עץ אלון 18 חודשים שגם זה מוסיף עוד ריכוז וטעמים. צבע כהה מאוד, מריחים וטועמים פירות שחורים כמו שזיפים ועוד.

יין נפלא.

14% אלכוהול. המחיר 200-220 ₪

כשרות: רבנות מקומית, הרב מחפוד, ובד"צ העדה החרדית ירושלים

לחיים ושבת שלום

שרגא

לעמוד היקב