2018/12/19     י"א טבת התשע"ט

פרשת עקב תשע"ח, יקב בנימינה, שרדונה רזרב.

פרשת עקב תשע"ח, יקב בנימינה, שרדונה גלבוע רזרב.

בסוף הפרשה: "חג הסוכות תעשה לך שבעת ימים, באספך מגורנך ומיקבך". רש"י מביא שני הסברים לקשר בין חג סוכות לבין היקב.

א _ זה זמן שאוספים את הפירות לבית.

ב _ מסככים את הסוכה בפסולת יקב.

הבה נקבל מושגים טכניים, שבזמן אבותינו, לא היה צריך להסביר אותם, כי אלה היו חיי היום יום. הילד ידע את כל זה עוד לפני שהלך לכתה א'.

את הגפנים לא זומרים לפני חג הסוכות, אלא כפי שכתוב בפרשת המרגלים: "הימים ימי ביכורי ענבים" (במדבר כג/כ). המרגלים חזרו כידוע בתשעה באב, והם היו בארץ ישראל ארבעים יום, זאת אומרת שהם יצאו ממחנה ישראל בראש חודש תמוז. זה אכן הזמן שביכורי הענבים מופיעים בשוק, [כיום יש זנים יותר מוקדמים, ויש גם שיטות זירוז]. כעבור שבועיים שלושה, כבר מופיעים כל ענבי המאכל. [גם לזאת יש כיום זנים ושיטות למשוך את תקופת הבציר על פני עוד חודש ואפילו חודשיים.] אך בזמנם נגמרו ענבי המאכל בערך בראש חודש אלול. אחר כך מתחיל הבציר של ענבי יין, מהם דורשים להיות יותר מתוקים ויותר תמציתיים.

את ענבי המאכל היו מייבשים  לצימוקים, שאפשר יהיה לאכול כל השנה. לקראת חג סוכות, עלול להתחיל גשם, אז אוספים את כל הפירות שהיו מפוזרים על מחצלות בשמש. זהו 'חג האסיף', שרואים את כל השפע שנוכל להשתמש בו שנה שלמה, ולכן נאמר דווקא על חג זה: "ושמחת בחגיך".

להצעה השנייה; "לסכך בפסולת גפן", יש כמה אפשרויות. הפשוטה והטבעית היא לקחת את זמורות הגפן, שבין כך ובין כך זומרים אותה כל שנה. הצעה זו אינה כל-כך יעילה בגלל שתי סיבות. הזמן המומלץ לזמור הוא באמצע החורף, כשהגפן בתרדמה, בעוד שבסוף הקיץ, אחר הבציר, הפצעים עלולים לגרום לגפן שוק, והיא תצמיח קצת ענפים ועלים חדשים, שפירות לא יצמחו עליהם. כמו כן לא יעיל לסכך בענפי גפן, כי העלים ינשרו מהם חיש מהר. אמנם, כיוון שזמורות הגפן הן גמישות, אפשר לקלוע מהן מחצלת, אך אולי זה פסול לסכך.

ישנן עוד שתי הצעות מה זה "פסולת גפן". האחת מדברת על השידראות של האשכול, אחר שמפרידים ממנו את הענבים, זה יכול להיות גם בענבי מאכל, שמייבשים לצימוקים, וגם בענבי יין, שמפרידים את השידראות, כי הם מוסיפים טעם מריר ביין. ערימה של שידראות יכולה להיות סכך בהחלט יעיל. ההצעה הנוספת היא לסנן את קליפות היין ולסחוט. כשעושים את זה ידני, נותר במסחטה עוגה צפופה של קליפות, שאם מוציאים אותה בזהירות ובשלמות, היא גדולה כמו גלגל של מכונית, בזמן היבוש, נופלים ממה קצת קליפות, אך אחר שהיא מתקשה, היא יכולה לשמש סכך נהדר, כי היא מעניקה לא רק צל, אלא גם ריח נעים, ריח של יקב, כעבור שבועיים הוא מתחיל להחמיץ, אבל זה יהיה כבר אחר חג הסוכות.

השבוע נזכה לשמוע את ההדים של קול השופר של חודש אלול, מה הם ההדים הללו? ברכת החודש. אלול יהיה בשבת הבאה,  אבל כבר בברכת החודש מתחילה האוירה של  אלול.

זה אומר שצריכים אנו להיות מאופקים, אפילו בשתיית היין,

לכבוד שבת שעברה פתחתי בקבוק של 'יקב בנימינה' מסדרת רזרב 'שרדונה גלבוע' שהיה חצי שנה בחביות עץ.

ליין יש גוף בינוני וטוב, חמיצות עדינה, בפה טעמי וניל ואננס עם סיומת ארוכה ונעימה.

לחיים ושבת שלום

שרגא

לעמוד היקב